Με τροφική δηλητηρίαση 63 πελάτες στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου.

Βραβεύτηκε τα τρία τελευταία χρόνια ως το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο». Η λίστα κρατήσεων μάλλον ατελείωτη, όμως αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Πρόκειται για το βραβευμένο με δύο αστέρια «Μichelin» εστιατόριο «Noma» στην Κοπεγχάγη.

Ο λόγος είναι η δηλητηρίαση που προκλήθηκε σε 63 πελάτες του μέσα σε διάστημα πέντε ημερών τον περασμένο μήνα (12-16 Φεβρουαρίου) γεγονός που αποδίδεται σε άρρωστο εργαζόμενο στην κουζίνα του εστιατορίου, που μόλυνε και τα περίφημα όσο και πανάκριβα εδέσματά του. Η υπηρεσία Κτηνοτροφίας και Τροφίμων της Δανίας διέταξε την απολύμανση της κουζίνας και τον έλεγχο των τροφίμων καθώς διαπίστωσε ελλιπή τα μέτρα καθαριότητας, όπως έλλειψη ζεστούς νερού στους νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού της κουζίνας. Ένω ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας χαρακτήρισε το γεγονός ως μαζικό.

Οι πελάτες του εστιατορίου, που συν των άλλων είχαν κάνει κράτηση από τον προηγούμενο χρόνο παρουσίασαν συπτώματα δηλητηρίασης όπως διάρροια και εμετός.

Ο διευθυντής του εστιατορίου Peter Kreiner, διέψευσε την είδηση το εστιατόριο θα αναστείλει την λειτουργία του και δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα δυσάρεστα γεγονότα. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το εστιατόριο βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συγκεκριμένους πελάτες και θα προχωρήσει στην αποζημίωση τους.