Ψάρια

Λαυράκι: Η λεπτή του γεύση απαιτεί ένα φινετσάτο ξηρό λευκό. Ένα επιλεγμένο Soave, ένα sauvignon από το Λίγηρα η ένα Chablis δεξαμενής είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο νου.

Λευκά  Πελαγίσια Ψάρια (Συναγρίδες, Φαγγριά, Τσιπούρες): Ο “άγριος” χαρακτήρας τους απαιτεί κρασιά με υψηλή οξύτητα και νεύρο, όπως μια Σαντορίνη που έχει ωριμάσει σε βαρέλι η ένα Αυστριακό gruner veltliner. Πάνω από όλα όμως, ένα Grand Cru Chablis.

Μαύρα ψάρια (ροφοί, σφυρίδες, στήρες): O γλυκός, λιπαρός τους χαρακτήρας απαιτεί πλούσια λευκά κρασιά περασμένα από βαρέλι. Για τους πιο τολμηρούς όμως εξαιρετικό είναι το ταίριασμά τους με μαλακά ερυθρά που διαθέτουν υψηλή οξύτητα όπως αυτά από την ποικιλία pinot noir. Αν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα (πχ. ερυθρού κρασιού) μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε ερυθρό, αρκεί να μην διαθέτει έντονες τανίνες.

Μπαρμπούνι, Κουτσομούρα: Ελαφριά, ντελικάτα ψάρια που απαιτούν αντίστοιχο κρασί. Ιδανική θα ήταν μια καλή, ξηρή Μαντινεία. Δοκιμάστε πάντως και μια αξιόλογη Βηλάνα.

Ξιφίας: Ένα λευκό περασμένο από καπνισμένο βαρέλι θα δέσει με την καπνιστή γεύση που παίρνει ο ξιφίας στη σχάρα.

Παστά: Η έντονη γεύση τους αποκλείει την αρμονία τους με κρασί. Προτιμήστε ένα καλό τσίπουρο η ούζο. Αν αναγκαστικά πρέπει να κινηθείτε σε κρασί, επιλέξτε ένα κατάξηρο Fino Sherry.

Σαρδέλες: Ο έντονα λιπαρός τους χαρακτήρας απαιτεί ένα πλούσιο, ξηρό λευκό η ερυθρό. Ίσως ένα ασύρτικο εκτός Σαντορίνης, ωριμασμένο πάντως σε βαρέλι.

Σολωμός Φρέσκος: Ιδανικός καμβάς για γιορτινά κρασιά, όπως ροζέ Vintage σαμπάνιες και σπουδαία βαρελάτα  chardonnay (πχ. λευκές Βουργουνδίες). Εναλλακτικά , κάποιο φρουτώδες ερυθρό pinot noir από την Βουργουνδία η την Ν.Ζηλανδία.

Sushi, Sashimi: Μια ζωηρή, brut σαμπάνια η ένα fino sherry θα δώσουν τον απαιτούμενο “ρυθμό”. Πάνω από όλα όμως, ένα καλό γιαπωνέζικο σάκε.

Τόνος: Ένα καλό ερυθρό pinot noir η ένα κορυφαίο ροζέ από την Προβηγκία.