Τυριά

Δεν υπάρχει κανόνας που να ισχύει λιγότερο από αυτόν που λέει ότι το ταίριασμα ενός πλατό τυριών με κόκκινο κρασί είναι επιτυχημένο. Αντίθετα, αυτά που σίγουρα ισχύουν είναι ότι αφενός ερυθρό κρασί που να τα βγάζει πέρα με πολλά διαφορετικά τυριά δεν υπάρχει, και αφ΄ ετέρου ότι η πλειοψηφία των τυριών προτιμάει τα λευκά κρασιά.

Αν έχετε τις αμφιβολίες σας ως προς τα παραπάνω, δοκιμάστε μια παρμεζάνα τόσο με το ερυθρό κρασί που νομίζετε ότι θα ταιριάξει, όσο και με το κρασί που σας προτείνουμε. Θα εκπλαγείτε!

Κατσικίσια άσπρα τυριά: Προτιμήστε ένα αρωματικό λευκό με οξύτητα, όπως ένα sauvignon blanc από το Λίγηρα η τη Νέα Ζηλανδία.

Μαλακά λευκά τυριά (π.χ Brie): Ένα ελαφρύ, πολύ ξηρό ερυθρό όπως μια Βουργουνδία η ένα ξηρό λευκό  από την ποικιλία sauvignon Blanc.

Μπλε τυριά: (Pοκφόρ, Στίλτον, Δανίας): Κοντράρετε την λιπαρή, αλμυρή αίσθηση (ιδιαίτερα των δύο πρώτων) με ένα δυνατό, γλυκό κρασί  όπως Vinsanto από τη Σαντορίνη, Sauternes από το Μπορντό, η ένα καλό νεαρό Vintage Port.

Παρμεζάνα: Για όνομα του θεού, όχι το καλό σας κόκκινο! Προτιμήστε μια πολύ ξηρή σαμπάνια.

Φρέσκα κρεμώδη τυριά (πχ μοτσαρέλα): Λευκά, ελαφριά ξηρά όπως Soave και Muscadet από το Λίγηρα

Σκληρά και ημίσκληρα τυριά (π.χ γραβιέρα): Ένα πλούσιο λευκό περασμένο από βαρέλι (όπως το chardonnay), αλλά και ένα μέσου βάρους ερυθρό όπως μια Νεμέα.

Ώριμα σκληρά τυριά εκτός Παρμεζάνας (π.χ παλαιωμένη Gouda η παλαιωμένο Cheddar): Εδώ ανοίξτε το καλό ερυθρό Μπορντό σας η όποιο άλλο στιβαρό κρασί έχετε.