Κρέατα

Αρνί: Εδώ τανίνες και καλή οξύτητα χρειάζονται για να κόψουν την υπερβολική λιπαρότητα. Το ξινόμαυρο της Νάουσας δημιουργεί έναν συνδυασμό- φετίχ, το ίδιο και το Πιεμοντέζικο nebbiolo, εφόσον μπορείτε να αντέξετε ένα καλό Barolo η Barbasesco.

Ελάφι: Ένα πολύ πλούσιο και γλυκό ερυθρό. Αν μάλιστα είναι μαγειρεμένο με σοκολάτα επιλέξτε ένα νεοκοσμίτικο δυναμίτη, όπως καλιφορνέζικα η αυστραλέζικα shiraz η cabernet sauvignon. Οι πολύ τολμηροί δοκιμάστε ένα φρέσκο Vintage Port!!

Κατσίκι: Το λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί επιτρέπει το “παιχνίδι” με ένα στιβαρό Aγιωργίτικο, ένα Chianti Classico η ένα pinot noir από την Cote de Nuits.

Κοτόπουλο: Ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό από ποικιλίες όπως το Semillon η το Viognier. Αν είναι μαγειρεμένο με φρούτα, δοκιμάστε ένα Αλσατικό gewurztraminer. Αντίθετα, με “σκούρες” σάλτσες και άγρια μανιτάρια επιλέξτε ένα παλιό, εκλεκτό ερυθρό.

Μοσχάρι: Οι μπριζόλες απαιτούν ένα κρασί μέσου βάρους με καλή οξύτητα όπως ένα καλό Chianti Classico. Αντίθετα βαριά πιάτα κατσαρόλας έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σώμα προτιμώντας ένα πλούσιο cabernet από το Μπορντό, την Καλιφόρνια η την Πελοπόννησο, καθώς και ένα εύρωστο Αυστραλέζικο shiraz.

Ορτύκια και άλλο φτερωτό κυνήγι: Ένα πλούσιο Hermitage η Cotie Rotie από τον Ροδανό καθώς και ένα καλό cabernet sauvignon.

Οσο Μπούκο: Το διαβατήριό σας για μια μεγάλη φιάλη! Βarolo, Rioja Riserva και βέβαια οποιοδήποτε σπουδαίο Μπορντό.

Πάπια στήθος: Η πικρή του γεύση απαιτεί ένα κρασί με εξίσου πικάντικο, πικρό τελείωμα. Ένα Chianti Classico Riserva η ένα Amarone della Valpolicella προσφέρουν το τέλειο ταίριασμα.

Χοιρινό: Ένα πλούσιο λευκό όπως το Hermitage από το Ροδανό θα το συνοδευσει στην “καθαρή ” του μορφή. Αν περιλαμβάνεται γαρνιτούρα αυτή θα καθορίσει το κρασί, πχ. τα δαμάσκηνα θα ταιριάξουν με ένα καλό merlot.