Food & Wine

Η αρμονία κρασιού φαγητού είναι δίχως αμφιβολία ένα θεμελιώδες συστατικό του ευ ζην. Παρόλο που πολλές απόψεις υπάρχουν γύρω από το αν το ένα η το άλλο πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, η γνώμη μας είναι ότι μόνο αν κρασί και φαγητό έχουν την γευστική και αρωματική ένταση, θα προκύψει η λεγόμενη “΄άλλη γεύση”. Ο συνδυασμός δηλαδή που θα δώσει το κάτι παραπάνω από τις επιμέρους γεύσεις που τον απαρτίζουν.

Πριν περάσουμε στους επιμέρους συνδυασμούς παραθέτουμε μερικές γενικές αρχές που θα χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για τις σωστές επιλογές.

    • Κρασί και φαγητό πρέπει να έχουν το ίδιο βάρος, δηλαδή ελαφριά πιάτα ταιριάζουν με ελαφριά κρασιά και πληθωρικά πιάτα με εύσωμα κρασιά.
    • Η ντομάτα αν και κόκκινη συμπαθεί τα λευκά ξηρά κρασιά.
    • Το ξίδι αντιπαθεί το κρασί. Δοκιμάστε πάντως πολύ ξηρά κρασιά.
    • Η οξύτητα είναι το “οινικό λεμόνι”. Κρασιά με οξύτητα μας δίνουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια συνδυασμών. Σε πόσα φαγητά άλλωστε δεν βάζετε λεμόνι;
    • Η οξύτητα και οι τανίνες αγαπούν το πάχος. Η πρώτη “σπάει” την λιπαρότητα που με την σειρά της λιπαίνει το στόμα από το στέγνωμα των δευτέρων.
    • Η οξύτητα δεν αγαπάει τα γλυκά και καυτερά πιάτα.
    • Τα ψαρικά δεν αγαπούν τις τανίνες.
    • Τα πιάτα με γλυκιά γεύση απαιτούν κρασιά που να γλυκίζουν.
    • Αν η σάλτσα που συνοδεύει ένα πιάτο είναι πιο έντονη από το ίδιο το κυρίως υλικό (πχ. μακαρόνια), το ταίριασμα θα γίνει με βάση την σάλτσα.
    • Πειραματιστείτε με τις ομοιότητες. Όμοιο χρώμα, όμοια περιοχή, όμοια αρώματα.
    • Τα επιδόρπια χρειάζονται ένα κρασί που να είναι γλυκύτερο από αυτά!
    • Η μαγεία που προσφέρει ο συνδυασμός τυριού- ερυθρού κρασιού είναι μύθος. (βλ. παρακάτω Τυριά)
    • Η σαμπάνια δεν είναι μόνο για γάμους και απεριτίφ!
    • Μην φοβάστε να αλλάξετε κρασιά ανάλογα με το κάθε πιάτο. Η κακή ποιότητα και όχι το ανακάτεμα είναι που βαράν στο κεφάλι!
    • Ο κανόνας της σειράς σερβιρίσματος που επιτάσσει λευκό, ερυθρό και στο τέλος γλυκό έχει περισσότερες εξαιρέσεις παρά εφαρμογές. Σερβίρετε τα κρασιά ανάλογα με τα πιάτα και μόνο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το επόμενο κρασί πρέπει πάντα να είναι τουλάχιστον όσο καλό ήταν το προηγούμενο.
    • Αν τα παραπάνω απλώς σας μπέρδεψαν επιλέξτε ένα καλά παγωμένο ροζέ. Πάει με όλα!!