Πουλήθηκε το ακριβότερο κρασί στον κόσμο

BRITAIN-FRANCE-LIFESTYLE-WINE-RECORD

Ο Christian Vanneque πραγματοποίησε το πιο τρελό του όνειρο. Να έχει στα χέρια του ένα μπουκάλι Chateau d’Yquem του 1811 και αυτό έγινε δίνοντας 117.000 δολάρια για την αγορά του. Πράγμα που του εξασφαλίζει μια θέση στα βιβλία της οινικής ιστορίας.

Είναι το πιο ακριβό λευκό γλυκό κρασί που αγοράζετε, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 100.000 δολαρίων για ένα μπουκάλι Chateau d’Yquem 1787. Το 1811 είναι γνωστό ως το «έτος του κομήτη». Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικό μέρος από το οινόφιλο κοινό πιστεύει ότι η εμφάνιση ενός κομήτη είναι ο λόγος που έχουμε εξαιρετικά κρασιά εκείνη τη χρονιά.

Ο Christian Vanneque δήλωσε σε συνέντευξή του «Σίγουρα, είναι το πιο ακριβό μπουκάλι που έχω αγοράσει» και ότι ποτέ δεν θα μεταπωλήσει τη συγκεκριμένη φιάλη. Γιατί δεν είναι ένας φανταχτερός συλλέκτης. Συνεχίζει να δουλεύει πολύ σκληρά. Είναι sommelier και ότι το κρασί είναι για κατανάλωση, γι’ αυτό θα το πιεί το 2017 στο εστιατόριο La Tour d’Argent για να γιορτάσει την 50η επέτειο της καριέρας του.

Ο κ. Vanneque εργαζόταν ως sommelier στο εστιατόριο La Tour d’Argent, στο Παρίσι και είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες στην θρυλική γευσιγνωσία του Παρισιού το 1976, που ανταγωνίστηκαν τα κορυφαία γαλλικά κρασιά με αυτά της Καλιφόρνιας.

Τώρα ζει στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο οποίος διευθύνει ένα wine bar, το SIP Wine Bar. Σχεδιάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει τη φιάλη ως μέσο προώθησης για το νέο του εγχείρημα, SIP Sunset Grill, το οποίο πρόκειται να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι.

“Θα εμφανίζεται σε μια αλεξίσφαιρη βιτρίνα, σαν ζωγραφιά, έτσι οι πελάτες θα μπορούν να το δουν εύκολα», είπε ο κ. Vanneque. «Αυτή η βιτρίνα θα έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασίας». Η φιάλη πριν πωληθεί είχε επαληθευτεί η γνησιότητα της, με επίκεντρο του ελέγχου , το γυαλί της φιάλης, το χρώμα του κρασιού, την ετικέτα, το φελλό και το καψύλλιο που περιβάλλει το φελλό.

Μάλιστα η χρονιά του 1811 έχει λάβει διακρίσεις και στην σύγχρονη εποχή: Ο οινοκριτικός Robert Parker είχε δοκιμάσει το κρασί, το 1996 και έδωσε την βαθμολογία 100/100 λέγοντας ότι γεύση του είναι μια «crème brulée σε υγρή μορφή».