S-Z

Sangiovese:

Η σπουδαία ερυθρή ποικιλία της Τοσκάνης, γεμάτη αρώματα βύσσινου, τσαγιού και γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα των κρασιών που δίνει αναγνωρίζεται από την υψηλή οξύτητα, το μέτριο σώμα και την γλυκιά πρώτη αίσθηση. Ένα καλό Chianti Classico είναι η καλύτερη εισαγωγή στα χαρίσματα της ποικιλίας.

Sauvignon Blanc:

Τραγανή είναι ίσως η καταλληλότερη λέξη για να περιγράψει το δροσερό, παιχνιδιάρικο στυλ της διάσημης αυτής λευκής ποικιλίας. Ο Λίγηρας και η Νέα Ζηλανδία δίνουν τα καλύτερα φρέσκα δείγματα – με αρώματα μέταλλου, σπαραγγιού, βοτάνων αλλά και κίτρου, γκρέιπφρουτ και άγριου σμέουρου- το Μπορντό τα διασημότερα βαρελάτα. Ευδοκιμεί επίσης στην Β.Ελλάδα  όπου δίνει κάποια από τα γνωστότερα λευκά της χώρας.

Semillon:

Η πιο διάσημη λευκή ποικιλία της Αυστραλίας, ικανή να δώσει σπουδαία μελένια κρασιά, με την προϋπόθεση ότι θα παλαιώσουν για τουλάχιστον 5-10 χρόνια. Ακόμα σημαντικότερα πάντως είναι τα γλυκά κρασιά που δίνει στην περιοχή του Μπορντό. Η Ονομασία Προέλευσης Sauternes και Barsac “συμπυκνώνουν” την έννοια του μεγάλου κρασιού.

Syrah/ Shiraz:

Η σπουδαία πληθωρική ποικιλία με την γλυκιά γεύση και τις άφθονες τανίνες είναι η πλέον ανερχόμενη παγκοσμίως. Τα σπουδαιότερα αποτελέσματα ωστόσο τα δίνει στα χωριά Hermitage και Cotie Rotie του Ροδανού και στην Αυστραλία. Νότες θυμαριού και πιπεριού στα πρώτα, ευκαλύπτου και μαρμελάδας στη δεύτερη, πάντα όμως με μια σοκολατένια και ζωική διάσταση. Σπουδαίες οι υποσχέσεις που έχει δώσει και στην χώρα μας.

Sylvaner:

Λεμονάτα αρώματα και ελαφρύ ξηρό στόμα δίνουν τον τυπικό χαρακτήρα της ποικιλίας αυτής που είναι πολύ διαδεδομένη στα ψυχρά κλίματα της Γερμανίας, Αλσατίας και λοιπής Κεντρικής Ευρώπης.

Tannat:

Εξαιρετική ρωμαλέα αλλά και rustic ποικιλία που δίνει τα “αντρικά”  του Madiran στην δυτική Γαλλία. Για τους adventure οινόφιλους ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα tannat της Ουρουγουάης.

Tempranillo:

Αν οι διάσημες Ονομασίες Προέλευσης Rioja και Ribera del Douero σας είναι γνωστές τότε ξέρετε και το Tempranillo, καθώς είναι η κυρίαρχη ποικιλία και στις δύο. Φραουλένια και καπνιστά αρώματα στην πρώτη, μαύρα φρούτα στη δεύτερη συνδέονται από μέτριο σώμα, καλή οξύτητα και στρόγγυλες τανίνες.

Tinta Barroca:

Πορτογαλική ποικιλία που συμμετέχει στα χαρμάνια των Port.

Tinta Roriz:

Πορτογαλική ονομασία του Tempranillo. Στην χώρα αυτή χρησιμοποιείται για το χαρμάνι των διάσημων γλυκών κρασιών Port

Tocai Fruilano:

Στην περιοχή του Collio της ΒΑ Ιταλίας δίνει λιπαρά κρασιά με αρώματα φουντουκιών. Δεν έχει καμία σχέση με τα Ουγγαρέζικα Tokaji.

Torrontes:

Ποικιλία με Αργεντινέζικο ταμπεραμέντο, αφού εκεί είναι που ευδοκιμεί. Εκρηκτικά αρώματα που θυμίζουν λίτσι και ροδάκινο και ισορροπημένο στόμα.

Touringa Francesa:

Μέρος και αυτή του χαρμανιού των Port, προσδίδει ένα φίνο και λεπτεπίλεπτο άγγιγμα σε αυτά.

Touringa National:

Η κυρίαρχη ποικιλία στην καρδιά ενός Port, διακρίνεται για τον πλούσιο, τανικό και ανθώδη χαρακτήρα της. Τον τελευταίο καιρό δίνει και αξιόλογα ξηρά κρασιά, στην ίδια φυσικά περιοχή.

Trebbiano:

Η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία της Ιταλίας που στην καλύτερη περίπτωση δίνει ευχάριστα, ουδέτερα κρασιά όπως τα Frascati και τα Orvieto.

Ugni Blanc:

H Γαλλική ονομασία του Trebbiano.

Viognier:

Η πιο δύσκολη στην καλλιέργεια λευκή ποικιλία του κόσμου, λόγω του ευοξείδωτου χαρακτήρα της. Τα αρώματα πάντως του βερίκοκου και ο παχύς αλλά ταυτόχρονα ζωηρός χαρακτήρας της είναι αμίμητα. Δοκιμάστε τα διάσημα Γαλλικά Condrieu.

Zinfandel:

Φοβερά υψηλόβαθμη ποικιλία της Καλιφόρνια, απόγονος του Ιταλικού Primitivo. Γλυκός, μπαχαρένιος χαρακτήρας με μαλακές τανίνες. Οινοποιείται και σαν ροζέ. Δίνοντας το πολύ δημοφιλές White Zinfandel.