N-R

Nebbiolo:

Το βαρύ πυροβολικό του Πιεμόντε που δίνει τα συγκλονιστικά κρασιά του Barolo και του Barberesco. Πλούσιο σώμα, τρομακτική οξύτητα, άφθονες τανίνες και μια μοναδική γκάμα αρωμάτων που κυμαίνονται από την βιολέτα μέχρι την πίσσα είναι λίγα μόνο από τα ασύγκριτα χαρακτηριστικά του.

Negroamaro:

Σκούρο και πικρό, ίσως και σοκολατένιο, το negroamaro είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες ερυθρές ποικιλίες της Νότιας Ιταλίας. Δοκιμάστε τα Salice Salentino, από το τακούνι της Ιταλικής Μπότας.

Palomino:

Η ποικιλία που στα καυτά, λευκά εδάφη της Ανδαλουσίας μας δίνει το μοναδικό ενισχυμένο κρασί sherry, διάσημο για τον οξειδωμένο αλλά ταυτόχρονα φρέσκο χαρακτήρα του.

Pedro Ximenez:

Γνωστή και ως PX, η ποικιλία αυτή συνεισφέρει στον χαρακτήρα των γλυκών αλλά όχι των ξηρών sherry.

Pinot Gris:

Μοναδικά γήινα και ανθώδη αρώματα με πλούσιο, λιπαρό στόμα χαρακτηρίζουν τα κρασιά αυτής της ποικιλίας. Η Αλσατία προσφέρει τα σπουδαία γλυκά και ξηρά pinot gris, ενώ η Ιταλία και η περιοχή του Oregon πιο φρουτώδεις εκδοχές.

Pinot Meunier:

Η θεωρητικά χειρότερη ποικιλία της Καμπανίας που χρησιμοποιείται κυρίως στις βασικές σαμπάνιες του κάθε οίκου. Ο κορυφαίος οίκος Krug ωστόσο την χρησιμοποιεί σε μεγάλα ποσοστά.

Pinot Noir:

Η ποικιλία που δίνει τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου. Μόνο στα ψυχρά κλίματα μπορεί να αναπτύξει τα αριστοκρατικά αρώματα των κόκκινων φρούτων, λουλουδιών, γλυκών μπαχαρικών και δέρματος αλλά και τη λεπτή, βελούδινη, γλυκόπιοτη γεύση. Επιλέξτε ένα ακριβό 1er η Grand Cru από την Βουργουνδία για να νιώσετε και εσείς το μοναδικό συνδυασμό δύναμης και κομψότητας  που μόνο το pinot noir μπορεί να προσφέρει.

Pinotage:

Η “εθνική” ποικιλία της Νότιας Αφρικής προέρχεται από την διασταύρωση των ποικιλιών pinot noir και cinsault. Προετοιμαστείτε για γλυκά και μπαχαρένια  αρώματα και πλούσιο, rustic σώμα.

Primitivo:

Υψηλόβαθμη ποικιλία με σύνθετα, πυκνά αρώματα και επιθετικές τανίνες, συναντάται στην περιοχή της νοτιοιταλικής Manduria. Θεωρείται ο πρόγονος της φημισμένης καλιφορνέζικης ποικιλίας zinfandel.

Prosecco:

Λευκή ποικιλία του Veneto που δίνει τα ομώνυμα ανθώδη, λεπτά και ελαφριά αφρώδη κρασιά, φτιαγμένα με την μέθοδο της κλειστής δεξαμενής.

Refosco:

Γνωστή από το κτήμα Μερκούρη, η ποικιλία αυτή δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ΒΑ Ιταλία, όπου αποκτά ένα πυκνό χαρακτήρα βύσσινου και πλούσιο πιπεράτο τελείωμα.

Ribolla Gialla:

Προνόμιο του αμπελώνα της ΒΑ Ιταλίας, η Ribolla δίνει ελαφριά, λεμονάτα κρασιά. Λέγεται ότι από αυτήν προέρχεται και η δική μας ρομπόλα.

Riesling:

Η αριστοκρατικότερη των λευκών ποικιλιών με τυπικά λεμονάτα, ανθώδη και πετρόλ αρώματα. Ελαφρύ σώμα, τρομακτική οξύτητα και ατελείωτη διάρκεια στο στόμα συμπληρώνουν το καλύτερο λευκό “πακέτο” του κόσμου. Γερμανία, Αυστρία, Αλσατία και Αυστραλία οι τόποι της αναζήτησης ενός κορυφαίου Riesling. Δυνατότητες παλαίωσης που κάνουν πολλά κόκκινα να…κοκκινίζουν!

Rondinella:

Η δεύτερη της παρέας από το τρίο των γηγενών ποικιλιών του Veneto.

Roussanne:

Υψηλόβαθμη, παχιά και συγχρόνως νευρική ποικιλία που συνεισφέρει στα λευκά κρασιά του Ροδανού. Στην Ελλάδα μοναδικό δείγμα το εξαιρετικό Roussanne του κτήματος Μανουσάκη.