G-M

Gamay:

Διάσημη για τα Nouveau κρασιά που δίνει στο Beaujolais, η ποικιλία gamay χαρακτηρίζεται από τον φρουτώδη, μαλακό της χαρακτήρα, αλλά και την φινέτσα αν επιλέξετε ένα από τα 10 crus της περιοχής.

Garganega:

Από αυτή παράγονται τα διάσημα λευκά κρασιά του Soave. Οι ορεινοί αμπελώνες και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις μπορούν να δώσουν φίνα, λεπτά κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα πικραμύγδαλου.

Gewurztraminer:

Η ποικιλία με το δύσκολο όνομα είναι υπεύθυνη για κάποια από τα αρωματικότερα κρασιά του πλανήτη. Ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο στην μύτη, που συνοδεύεται από παχιά, μπαχαρένια, σχεδόν υπόγλυκη γεύση. Το μοναδικό αυτό χαρακτήρα θα τον βρείτε όμως μόνο στα gewürztraminer της Αλσατίας.

Greco di Tufo:

Ελλάδα και τούφα για την ιδιαίτερη αυτή ποικιλία των ηφαιστιογενών εδαφών του Βεζουβίου. Χαρακτηριστική η σχεδόν οξειδωμένη μύτη που συναντάμε σε όλα τα κορυφαία Greco di tufo.

Grenache Rouge:

Ο βασιλιάς του Νότου, γεμάτη με πιπεράτα αρώματα, μαλακές τανίνες και ανοιχτό χρώμα. Δίνει τα διασημότερα αποτελέσματα στην περιοχή του Chateauneuf du Pape και τα μαζικότερα στην Ισπανία. Πάντως δοκιμάστε οπωσδήποτε την πληθωρική, Αυστραλέζικη εκδοχή της ποικιλίας.

Grenache Blanc:

Επίσης Νοτιογαλλικό προνόμιο, η λευκή Grenache δίνει αρκετά ουδέτερα λευκά αλλά και αρκετά ενδιαφέροντα γλυκά κρασιά.

Gruner Veltliner:

Η πιο ονομαστή ποικιλία της Αυστρίας, που συνδυάζει την πληθωρικότητα του chardonnay και την αριστοκρατικότητα του Riesling. Μια καλή, πιπεράτη εκδοχή της ισούται με ένα λευκό κρασί παγκόσμιας κλάσης.

Furmint:

Ευδοκιμεί στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Tokaji. Εκεί, προσβαλλόμενο από την ευγενή σήψη δίνει τα συγκλονιστικά γλυκά κρασιά Tokaji Aszu. Τρομακτικά συμπυκνωμένα αρώματα μελιού και πορτοκαλόφλουδας  που συνοδεύονται από πολύ γλυκό στόμα που η πρωτοφανής οξύτητα δεν το αφήνει να γίνει πλαδαρό.

Malbec:

Πληθωρική τανική ποικιλία που βρίσκει την καλύτερή της έκφραση στο υγρό κλίμα της Αργεντινής. Μπορείτε πάντως να δοκιμάσετε και την Γαλλική version επιλέγοντας την Ονομασία Προέλευσης Cahors.

Malvasia:

Αρκετά αρωματική ποικιλία που παίρνει το όνομά της από την Μονεμβασιά. Συνήθως συμμετέχει στις γνωστές Ιταλικές Ονομασίες Προέλευσης Frascati και Orvieto, αλλά παράγει και τα γλυκά κρασιά Madeira, εκεί όμως με την τοπική ονομασία Malmsey.

Marsanne:

Η βασική ποικιλία πίσω από τα διάσημα λευκά κρασιά του Hermitage, που αναγνωρίζονται από τον παχύ, ξηροκαρπάτο, σχεδόν ελαιώδη χαρακτήρα τους.

Merlot:

Η πιο δημοφιλής ποικιλία του κόσμου μετά το Cabernet. Χαρακτηριστικά τα αρώματα μαύρων μούρων, δαμάσκηνου και αποξηραμένων βοτάνων καθώς και η σαρκώδης και ταυτόχρονα μαλακή γεύση του. Η Χιλή δίνει τα καλύτερα δείγματα αυτού του στυλ. Πολύ πιο πολύπλοκα και σκληρά είναι βέβαια τα διάσημα κρασιά της δεξιάς πλευράς του Μπορντό. Διαλέξτε ένα πολύ ακριβό πύργο από τις περιοχές του St Emilion η του Pomerol και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα από τα καλύτερα merlot του κόσμου. Πολύ καλά και τα αποτελέσματα που δίνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Molinara:

Μαζί με την Corvina και την Rondinella, υπεύθυνη για τα μεγάλη Βερονέζικα Αmarone.

Muscat:

H αρωματικότερη των ποικιλιών, με την χαρακτηριστική αίσθηση που σου δίνει μια ρόγα που σπάει στο στόμα. Η Αλσατία προσφέρει την καλύτερη ξηρή εκδοχή ενώ το Πιεμόντε με το ημιαφρώδες Moscato d’Asti, η Αυστραλία με τα πληθωρικά Liquer Μuscat και φυσικά η Ελλάδα με τα μοσχάτα της Σάμου, Ρόδου και Λήμνου τις καλύτερες γλυκές.

Mourvedre:

Ποικιλία με έντονα βοτανικά και ώριμα αρώματα αλλά και πλούσιες στιβαρές τανίνες. Τα κρασιά από την περιοχή του Bandol στη Νότια Γαλλίa δίνουν τα καλύτερα αλλά και τα μακροβιότερα αποτελέσματα.

Muscadelle:

Αν και δεν έχει σχέση με το μοσχάτο, δίνει και αυτή έντονα, πλην βαριά αρώματα. Χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά κρασιά από την διάσημη περιοχή του Sauternes.

Muscadet:

Ουδέτερη, πολύ ξηρή ποικιλία του Γαλλικού Λίγηρα. Η Ονομασία Προέλευσης Muscadet de Serve et Maine δίνει την ζωηρότερη εκδοχή αφού εκεί τα κρασιά ωριμάζουν πάνω στις οινολάσπες (sur lie). Καμία σχέση με το μοσχάτο.