C-F

Cabernet Franc:

Η πλέον άγνωστη αλλά εξίσου σημαντική ποικιλία από το Μπορντολέζικο χαρμάνι, κάνει θαύματα στο κρύο κλίμα του Λίγηρα. Ελαφρύ σώμα, υψηλή οξύτητα, μαλακές τανίνες και απαράμιλλης φινέτσας ανθώδη αρώματα της χαρακτηρίζουν. Χαρακτηριστικές Ονομασίες  Προέλευσης οι Chinon και Saumur Champigny.

Cabernet Sauvignon:

Η πιο διάσημη ερυθρή ποικιλία του κόσμου. Καλλιεργείται σε κάθε οινική γωνιά του πλανήτη. Κυριαρχεί σε όλα τα μεγάλα κρασιά της αριστερής πλευράς του Μπορντό, καθώς και σε αυτά της Καλιφόρνια. Εξίσου σημαντική στην Αυστραλία, τη Χιλή, την Ιταλία και βέβαια την Ελλάδα. Τα κρασιά της χαρακτηρίζονται από σκούρο χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, κέδρου ακόμα και ευκαλύπτου καθώς και στιβαρή τανική γεύση με μια χαρακτηριστική χορτώδη διάσταση.

Cannonau:

H πιο διάσημη ερυθρή ποικιλία της Σαρδηνίας. Δεν είναι άλλη από το Grenache Rouge που βρίσκεται όπου υπάρχει ζεστό κλίμα.

Carignan:

Σκουρόχρωμη ποικιλία, πολύ διαδεδομένη στην Νότια Γαλλία και την Ισπανία. Συνήθως δίνει χαμηλής ποιότητας, όξινα κρασιά, εκτός αν χρησιμοποιηθούν σταφύλια από πολύ παλιά αμπέλια.

Carmenere:

Το μεγάλο “ντόπιο” αστέρι της Χιλής, που πριν από μερικά χρόνια δεν ξεχώριζε από το merlot. Πιο πλούσιο και τανικό ωστόσο. Πατρίδα του το Μπορντό, αν και εκεί κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Chardonnay:

Η ποικιλία που βρίσκεται σε κάθε σχεδόν αμπελώνα του κόσμου. Τα κρασιά που δίνει μπορεί να είναι τροπικά και βουτυράτα όπως στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια, φρουτώδη όπως στην Χιλή και τη Ν.Ζηλανδία, ξηροκαρπάτα και ακριβά όπως στην Βουργουνδία, μεταλλικά “ξυράφια” όπως στο Chablis η λιπαρά όπως στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως εύρωστα και δημοφιλή.

Chenin Blanc:

Η πλέον άγνωστη από τις μεγάλες ποικιλίες του κόσμου, δίνει τα σπουδαία ξηρά και γλυκά κρασιά του Λίγηρα. Ασύγκριτη κομψότητα που εκφράζεται με μεταλλικά, λεμονάτα και μελένια αρώματα , ελαφρύ σώμα και τρομακτική οξύτητα.

Cinsault:

Ουδέτερη Νοτιογαλλική ποικιλία, υπεύθυνη για τα ανοιχτόχρωμα, σπουδαία ροζέ κρασιά της Cotes de Provence.

Cortese:

Υπερτιμημένη λευκή ποικιλία του Πιεμόντε. Στις καλύτερες περιπτώσεις πάντως, όπως το Gavi di Gavi, δίνει ξηρά, λεμονάτα, ελαφριά κρασιά.

Corvina:

Η πιο γνωστή ερυθρή ποικιλία της Verona, υπεύθυνα για τα διάσημα υψηλόβαθμα και γλυκόπικρα κρασιά Amarone della Valpolicella.

Fiano di Avelino:

Αρώματα εσπεριδοειδών και ξηρή, μπαρουτοκαπνισμένη γεύση για την τοπική Ιταλική ποικιλία από τους πρόποδες του Βεζουβίου.

Folle Blanche:

Ουδέτερη λευκή ποικιλία με κατάξηρο χαρακτήρα. Ακατάλληλη για ποιοτικό κρασί, δίνει όμως τα σπουδαιότερα αποστάγματα του κόσμου αφού είναι η κυρίαρχη ποικιλία του Cognac.