A-Alb

Abbondosa:

Συνώνυμο της ποικιλίας Nuragus.

Abbuoto/ Aboto:

Ερυθρή ποικιλία. Την συναντάμε στην Κεντρική Ιταλία.

Abouriou:

Ερυθρή ποικιλία, την συναντάμε στην Νοτιοδυτική Γαλλία και κυρίως στα νότια της περιοχής Bergerac. Υπάρχουν φυτεύσεις και στην Καλιφόρνια. Αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως το Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc και Merlot . Συνήθως απαντάτε στο κρασί Cotes de Marmandais. Στην Καλιφόρνια ονομάζεται Early Burgundy ή Gamay. Πάντως δεν υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στις δύο ποικιλίες.

Achiappapalmento:

Συνώνυμο της ποικιλίας  Bianco d’Allesano.

Acolon:

Γερμανική ποικιλία. Διασταύρωση ανάμεσα στις ποικιλίες Blaufränkisch και Dornfelder. Δημιουργήθηκε το 1971. Αναγνωρίστηκε επίσημα από την παγκόσμια κοινότητα 2002.

Afus Ali:

Λευκή ποικιλία του Λιβάνου. Είναι αξιοσημείωτο το πλήθος των συνωνύμων με τα οποία είναι γνωστή 139 για την ακρίβεια. Όπως Σμυρναίικο, Greco Napoletano, Raisin d’Or και Regina Bianca.

Agliatica:

Συνώνυμο της ποικιλίας Aglianico.

Agria:

Συνώνυμο της ποικιλίας Turan.

Agudello:

Συνώνυμο της ποικιλίας Godello.

Ahmeur bou Ahmeur:

Ερυθρή ποικιλία της Αλγερίας. Αλλοιωμένη εκδοχή της θεωρείται το Flame Tokay.

Aidén:

Συνώνυμο της ισπανικής ποικιλίας Airen.

Airen:

Λευκή ποικιλία της Ισπανίας. Αποτελεί την πιο πολυφυτεμένη ποικιλία παγκοσμίως, παρόλο που βρίσκεται μόνο στην Ισπανία. Το Airen, το συναντάμε στις εξής ονομασίες προέλευσης  : Alicante, Bullas, Jumilla, La Mancha, Valdepeñas και στα Vinos de Madrid. Ενώ σαν Layrén στα νότια της Ισπανίας στην περιοχή Montilla-Moriles

Aladasturi:

Ποικιλία της Γεωργίας. Χρησιμοποιείται κυρίως για ημίξηρα ροζέ κρασιά.

Alamis:

Συνώνυμο της ποικιλίας Pedro Ximenez.

Alarije:

Μικρής σημασίας λευκή ποικιλία της Ισπανίας. Έρευνες DNA έδειξαν ότι ανήκει στην οικογένεια της Malvasia. Περιλαμβάνεται ως ποικιλία στην ονομασία προέλευσης Ribera del Guadiana.

Albalonga:

Ποικιλία που προέρχεται από την διασταύρωση Riesling και Sylvaner. Είναι φυτεμένη κυρίως στην περιοχή Rheinhessen της Γερμανίας.

Albana:

Λευκή ποικιλία στην περιοχή της Emilia Romagna της Ιταλίας. Υπεύθυνη κυρίως για τα γλυκά κρασιά της περιοχής.

Albany Surprise:

Συνώνυμο της ποικιλίας Isabella για την Ν. Ζηλανδία.

Albariño / Alvarinho:

Η  πιο ακριβή λευκή ποικιλία  της Ισπανίας που δίνει ξηρά, δροσερά κρασιά, γεμάτα από αρώματα  βερίκοκου. Η Ονομασία Προέλευσης  Rias Baixas στην ΒΔ πλευρά της χώρας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Παράλληλα παράγεται και στα βορειοδυτικά της Πορτογαλίας σε έδαφος γεμάτο κλίσεις χωρίς ιδιαίτερα λιπάσματα, στις όχθες του ποταμού Minho. To Albarinho είναι διάσημο στην οριοθετημένη περιοχή του Vinhos Verde.

Η προέλευση και ο χαρακτήρας του, του προσδίδουν ιδιαίτερο κύρος. Είναι λίγο διαφορετικό από τα σταφύλια της περιοχής, λόγω του μη υψηλού επιπέδου αλκοόλ, που κυμαίνεται ανάμεσα στο 11,5 – 13. Χωρίς να χάνει την χαρακτηριστική οξύτητα του. Δίνει κρασιά φρέσκα , με λεπτά αρώματα.

Albarola:

Λευκή ποικιλία στην περιοχή της Liguria στη βορειοδυτική Ιταλία. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μίξη με άλλες ποικιλίες.

Albilla:

Συνώνυμο της ποικιλίας Albillo και συγκεκριμένα της Albillo Real

Albillo:

Λευκή αρωματική ποικιλία φυτεμένη στην Ισπανία. Στις περιοχές ονομασίας προέλευσης Cigales, Ribera del Duero και Vinos de Madrid. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε και σαν επιτραπέζιο σταφύλι στην περιοχή της Καστίλης. Χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα για να δίνει άρωμα σε ερυθρά κρασιά και σε ροζέ. Μονοποικιλιακά εμφιαλώνεται στην Ribera del Duero και στην Μαδρίτη. Δίνει κυρίως γλυκά κρασιά. Στην Ισπανία κυριαρχεί η άποψη ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη της ποικιλίας, η Albillo Real και η Albillo Mayor.

Albillo de Toro:

Συνώνυμο της ποικιλίας Albillo και συγκεκριμένα της Albillo Real.

Albillo Krimskii:

Ποικιλία της Γεωργίας. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την ισπανική ποικιλία Albillo επειδή δίνει τα ίδια τύπου κρασιά. (Γλυκά και ημίγλυκα).