A

Άγουρο :       Ένα λευκό κρασί που δίνει την αίσθηση του υπερβολικά ξινού και ανώριμου. Ένα ερυθρό όπου οι τανίνες του δίνουν την αίσθηση ότι μασάμε το κοτσάνι του σταφυλιού.

Αλκοόλ :       Αυτό που ξεχωρίζει το κρασί από τον χυμό των φρούτων! Μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 20%. Διαθέτει γλυκιά γεύση και θερμή αίσθηση στο στόμα. Μαζί με την πυκνότητα του φρούτου είναι υπεύθυνο για το σώμα ενός κρασιού.

Αναγωγικά αρώματα :       Συνήθως παρουσιάζονται μετά την οινοποίηση λόγω της παραμονής του κρασιού σε αναερόβιο περιβάλλον. Θυμίζουν κλούβιο αυγό και  μπορεί να υποχωρήσουν μετά από σύντομο αερισμό του κρασιού.

Ανθοκυάνες :         Ουσίες που βρίσκουμε στις φλούδες των ερυθρών σταφυλιών και είναι υπεύθυνες για το χρώμα όλων των ερυθρών κρασιών.

Ανθρακική Εκχύλιση :       Μέθοδος ερυθρής οινοποίησης όπου ολόκληρα τσαμπιά ζυμώνονται σε συνθήκες CO2. Δίνει αρωματικά, μαλακά κρασιά για άμεση κατανάλωση. Με αυτή τη μέθοδο παρασκευάζονται τα διάσημα Beaujolais Nouveau.

Ανθώδες :    Ένα κρασί όπου ο αρωματικός χαρακτήρας των λουλουδιών επικρατεί. Συνήθως είναι λεπτό και φίνο.

Απλό :          Υποδηλώνει ένα καλοφτιαγμένο, ευχάριστο κρασί. Χρησιμοποιείται πάντως σαν καλύτερος χαρακτηρισμός από το κοινό.

Άρωμα :       Το σύνολο του οσφρητικού πλούτου που με μοναδικό τρόπο μας προσφέρει ένα κρασί. Προέρχεται από ουσίες που υπάρχουν στην ίδια την ρόγα ή δημιουργούνται κατά την διάρκεια της οινοποίησης και της ωρίμανσης του κρασιού. Αναφέρεται σε άρωμα φρέσκου κρασιού σε αντίθεση με το μπουκέτο που προέρχεται από την παλαίωση του κρασιού στη φιάλη.

Αυγό Χαλασμένο :   Δυσάρεστο άρωμα που προέρχεται από κακή οινοποίηση ενός κρασιού.

Αφρώδη :      Τα κρασιά που ξεχωρίζουν από την ύπαρξη CO2 μέσα στη φιάλη, υπεύθυνου για την δημιουργία φυσαλίδων αλλά την “ορεκτική” διάθεση που προκαλούν. Τα πιο διάσημα είναι αυτά που παράγονται στην περιοχή της Καμπανίας.