Τ-Υ-Φ-Χ-Ψ-Ω

Τανίνες :      Από τις βασικότερες ουσίες που ξεχωρίζουν τα ερυθρά από τα λευκά κρασιά. Περιέχονται στις φλούδες των ερυθρών κυρίως ποικιλιών και προσδίδουν στα ερυθρά κρασιά δύναμη, δομή αλλά και χρώμα. Συνήθως η παλαίωση στη φιάλη τις βοηθάει να χάσουν τον στυπτικό τους χαρακτήρα και να αποκτήσουν βελούδινη υφή.

Ταρταρικό οξύ :      Το πιο σημαντικό από τα οξέα του σταφυλιού και άρα του κρασιού.

Τελείωμα :    Η τελική εντύπωση που αφήνει ένα κρασί στο στόμα. Πρέπει να είναι ευχάριστη, επίμονη και αρωματική. Θα βοηθήσει η σύγκριση με το νερό!

Τραγανό :      Ένα κρασί που διαθέτει δροσιστικό χαρακτήρα. Συνήθως χρησιμοποιείται για λευκά κρασιά με καλή οξύτητα.

Φ

Φελλομένο :   Ένα κρασί που έχει προσβληθεί από την ασθένεια του φελλού. Ξεχωρίζει από την απουσία φρουτωδών αρωμάτων και την αίσθηση ότι μυρίζουμε βρεγμένο χαρτόνι.

Φιλτράρισμα :          Διαδικασία που έχει σαν σκοπό να κάνει ένα κρασί ελκυστικό στο μάτι και βιολογικά σταθερό. Μπορεί όμως να αφαιρέσει μεγάλο ποσοστό από τον γευστικό πλούτο του, γι’ αυτό πολλές φορές παραλείπεται, ιδίως σε υψηλής ποιότητας κρασιά.

Φινέτσα :      Αριστοκρατικότητα, κλάση, ισορροπία, λεπτότητα. Σπάνια, αλλά απολύτως απαραίτητη προκειμένου να χαρακτηρίσουμε ένα κρασί μεγάλο.

Φρεσκάδα :   Χαρακτηριστικό νιότης, που προϋποθέτει φρουτώδη χαρακτήρα και καλή οξύτητα.

Χ

Χαρακτήρας :         Η προσωπικότητα, θετικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει ένα κρασί από το “πλήθος” κρασιών που μοιάζουν μεταξύ τους.

Χορτώδες :   Συνήθως λέγεται ένα κρασί όταν διαθέτει αρωματικές νότες που θυμίζουν φρεσκοκομμένο γκαζόν. Χαρακτηριστικό συγκεκριμένων ποικιλιών όπως το cabernet sauvignon.

Ψ

Ψημένο :       Αναφέρεται στον χαρακτήρα κρασιών από πολύ ζεστή περιοχή η χρονιά, όπου τα φρουτώδη αρώματα όχι απλώς παρουσιάζονται υπερωριμασμένα αλλά σε μορφή καμένης μαρμελάδας.

Ω

Ωρίμανση :    Η παραμονή ενός κρασιού για ένα διάστημα σε βαρέλι όπου το κρασί αλλάζει αρωματικά και γευστικά παρουσία οξυγόνου.

Ωριμότητα : Η καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση ενός κρασιού, που αναγνωρίζεται από το έντονο, γλυκό άρωμα και την στρόγγυλη, μαλακή, βελούδινη γεύση του.