
Ε-Ζ-Η-Θ-Ι
Ειλικρινές : Ένα κρασί καλοφτιαγμένο και με καλή σχέση ποιότητας- τιμής αν και όχι υψηλής κλάσης.
Εκχύλιση : Η παραμονή του μούστου με τα φλούδια των σταφυλιών προκειμένου αυτός να απορροφήσει αρώματα, χρώμα και τανίνες.
Εκχύλισμα : Όλα τα στερεά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ένα κρασί και είναι υπεύθυνα για τον πλούτο, την συμπύκνωση και το σώμα του.
Εξελιγμένο : Ένα κρασί που βρίσκεται στην φάση προχωρημένης ωριμότητας των γευστικών και αρωματικών του χαρακτηριστικών.
Επίγευση : Η αίσθηση που μένει στην μνήμη μας αφού καταπιούμε μια γουλιά κρασιού. Όσο περισσότερο διαρκεί τόσο καλύτερο θεωρείται ένα κρασί.
Επιθετικό : Ένα κρασί λέγεται έτσι όταν είναι σκληρό στο στόμα, συνήθως επειδή διαθέτει πολύ τονισμένη οξύτητα και στεγνές τανίνες.
Επίμονο : Ένα κρασί όπου η αρωματική και γευστική του διάρκεια είναι μεγάλη. Πάντα ένας θετικός χαρακτηρισμός.
Επίπεδο : Κρασί χωρίς εναλλαγές των γευστικών εντυπώσεων. Βαρετό και πλαδαρό.
Εστέρες : Ουσίες υπεύθυνες για τα αρώματα των κρασιών, που συνήθως δημιουργούνται από την αντίδραση των οξέων με την αλκοόλη.
Ζ
Ζύμες : Μύκητες που είναι υπεύθυνοι για την μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη και άρα την δημιουργία του κρασιού. Μπορεί να είναι καλλιεργημένες (εργαστηριακές) η άγριες (ιθαγενείς), να προέρχονται δηλαδή από το ίδιο το αμπέλι.
Θ
Θηλυκό : Ένα κρασί συνήθως λεπτό, ελαφρύ και με ανθώδη χαρακτήρα. Περιέργως πάντως, οι γυναίκες μάλλον προτιμούν τα στιβαρά, “αντρικά” κρασιά!
Ι
Ισορροπία : Η σωστή αναλογία των επιμέρους χαρακτηριστικών ενός κρασιού, απαραίτητη προκειμένου να χαρακτηριστεί καλό.